Dierenpark

Het dierenpark, inclusief het dierenverblijf, is aangelegd in 1994 na uitvoerig overleg tussen de gemeente en wijkraad Plein.

Sinds de opening worden de dieren en hun omgeving verzorgd door Renske, Marij en Wim van der Rijt. Gelukkig zijn er vanaf het begin altijd (jonge) vrijwilligers die dagelijks meehelpen bij de verzorging van de dieren. In het begin staan er slechts 4 zwartblesschapen en 2 geiten in het dierenpark, maar gaandeweg komen er steeds meer dieren bij.


De schapen

De eerste dieren zijn zwartblesschapen, maar in de jaren daarna lopen meerdere schapenrassen in de weide rond zoals Cambridge, Hampshire Down en Tesselaars. In oktober komt er steeds een ram in de wei. Na een gemiddelde draagtijd van vijf maanden min 5 dagen komen de lammetjes dan in het voorjaar. Vaak hebben we per schaap 2 of zelfs 3 lammetjes, maar er zijn ook slechte jaren. In 2011 hebben 2 schapen hun lammetjes verworpen en is er uiteindelijk slechts één lam geboren.   


De geiten

Sinds het begin zijn er ook dwerggeiten in de wei. Die worden ook elk najaar gedekt en in het voorjaar huppelen schattige jonkies rond die baldadig overal op klimmen. Een paardenrug is een favoriet plekje.

   
De paarden

In 1996 wordt een Shetlanderhengstje gekocht: Jasper. Hij is echter té dominant en wordt in hetzelfde jaar opgevolgd door het ezelhengstje Amon. Dat is een leuk beest, maar hij jaagt regelmatig achter de schapen aan, dus hij mag vertrekken. In 1997 komt de Welshpony Chelsea, een geweldig paardje. Daarna koopt en verkoopt Renske regelmatig shetlanders zoals Vanny, Pleuntje, Vanja, Lotte en Roosje. Ook die krijgen soms weer veulentjes. Na de komst van haflingermerrie Evasion de Labadie in 2000 wordt Chelsea verkocht. Helaas overlijdt Evasion in 2006. We schakelen dan over op IJslanders: Spori en Soley. De laatste krijgt een prachtige, ondeugende dochter: Eyglo. Maar uiteindelijk worden alle paarden verkocht.

De varkens

Een heel bijzondere uitbreiding van het dierenbestand is in 1998 het varken Fred. Hij ziet er onooglijk uit maar is de absolute lieveling van de kinderen. Hij kan heerlijk knorren en de mesthoop is zijn lievelingsplekje. Als Fred in 2009 overlijdt wordt hij opgevolgd door twee dartele minizwijntjes: Boes en Babbe.

De konijnen

De konijnen worden aanvankelijk gehouden in een binnenkooi, maar in 2009 krijgen ze een eigen buitenhok. Daar kunnen ze naar hartenlust graven en ze hebben het uitstekend naar hun zin. Het enige mannetje hebben we natuurlijk wel apart zitten van de vrouwtjes. Tegen de vakantietijd is er af en toe een onverwachtse uitbreiding. Zonder te vragen worden konijntjes ’s nachts over het gaas gedropt. Vaak volgt er dan een afschuwelijke ruzie want in de konijnenwereld moet er om een plekje in de rangorde gevochten worden. In hetzelfde jaar halen we echter ook de krant als baldadige jeugd tegels gooit naar de konijnen. Triest.

De kippen, ganzen, eenden, parelhoenders, kwartel, kanaries en nog veel meer

We hebben allerlei soorten vogels gehad in de voorbije jaren. Kippen en eenden hebben we het meeste. Er wordt flink gebroed. Regelmatig moet het pluimvee echter opgehokt worden in verband met vogelpest.
Kerst

Van 2004 tot 2015 staat er jaarlijks vanaf half december een heuse kerststal in het dierenpark. Iedere kerstavond wordt om 12 uur ’s nachts het kindje geboren. We hebben altijd veel bekijks, vooral ’s avonds als de stal sprookjesachtig verlicht is.

 

In 2015 worden de voorbereidingen getroffen voor de nieuwbouw van het dierenverblijf. Na uitvoerig overleg met de welwillende gemeente en het verzamelen van voldoende sponsorgelden wordt op 25 maart 2016 de oude stal afgebroken. Met 25 vrijwilligers uit de wijk wordt een nieuw verblijf gebouwd in de avonduren en weekenden. Maar het resultaat mag er zijn. Als de verbouwing af is gaat het dierenpark over naar de Stichting Mens, Dier en Natuur.